Kinderen rondom een afscheid
In ons werk komen wij veel in aanraking met kinderen. Vaak kinderen die afscheid moeten nemen van hun opa of oma, tante of oom en soms ook van hun ouders, een broertje of zusje.
Of van hun juf op school, voetbaltrainer of oude buurvrouw uit de straat. Ieder kind komt vroeg of laat in zijn of haar jeugd in aanraking met de dood.
Alle kinderen hebben ieder op hun eigen manier verdriet, ook zij rouwen.
Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat er aandacht aan het verdriet gegeven wordt en dat ze betrokken worden bij het afscheid en de uitvaart. Zo proberen we indien gewenst ouders te ondersteunen met informatie en mogelijke manier aan te dragen hoe ze hun kinderen er bij kunnen betrekken. Bijvoorbeeld over hoe ze hun kinderen voor kunnen bereiden op het zien van de overledene en dat ze hun kinderen beter niet kunnen vertellen dat opa of oma slaapt. Dit kan angst ontwikkelen of dan zou een kind misschien niet meer durven te gaan slapen.
Open en eerlijk vertellen over de dood is, denken wij, voor de kinderen de beste weg. Blijf ook eerlijk als je op sommige vragen geen antwoord hebt. Dat is ook oké.
Gelukkig zijn daar vele boeken over geschreven, ook voor kinderen. En heeft Daphne daar een beknopte, duidelijke informatiefolder over geschreven speciaal voor ouders.
Wij denken dat het goed is om een kind te betrekken. Een kind wil graag iets doen in de periode van afscheid; helpen, een speciale rol krijgen…
Naast het kaarsje aansteken in de afscheidsdienst kan er bijvoorbeeld ook gedacht worden aan andere ‘rituelen’, zoals bellen blazen en linten verbinden aan de kist. Maar ook het beschilderen van de kist, het beplakken van de kist met tekeningen en stickers kan voor kinderen een helende werking hebben.
Een tijdje geleden hielden we voor een geliefd mens nog een mini-concert met de kinderen en kleinkinderen.
Ook na de uitvaart is er meer dan alleen een foto neerzetten van opa, oma, papa of mama. Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan het maken van een knuffel van de favoriete trui van opa of een slinger maken van de kleding, die opgehangen kan worden wanneer de verjaardag van opa, oma, papa of mama daar is.
Wil je verder lezen hoe je als gezin kunt omgaan met verlies, verdriet en rouw? Download hier de folder ‘Rouw door de ogen van een kind’.